Web sitesini kullanmaya devam ederek Çerez kullanımı ve diğer politikalarımızı kabul ediyor olacaksınız. Detaylar için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.

x

Sık Sorulan Sorular

● Basınçlı hava hattımda filtre kullanılmasına gerek var mı, filtre kullanmamamın bana ne zararı olur?
İhtiyacınız olan basınçlı hava kalitesine göre filtre seçimi yapmak doğrudur. ISO 8573-1(2010) basınçlı hava kalitesi yönetmeliğini dikkate alarak son kullanım noktasında gerekli olan basınçlı hava kalitesi sınıfına göre filtre seçimi yapılmaktadır. Basınçlı hava filtreleri, basınçlı hava istasyonunuzdan sisteme gitmesi muhtemel olan yağ ve parçacık miktarını düşürmek için kullanılmaktadır. Basınçlı hava filtrelerinin, basınçlı hava istasyonunuzda kullanılmaması durumunda, basınçlı hava borularınızda korozyona sebep olabilecek toz parçacıkları ve son kullanım noktasında ki cihazlarınızın girişlerindeki valflerde yağ sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda üretiminizde aksaklıklara sebep olacak, işletmenizin operasyonel maliyetlerinin yükselmesine sebep olacaktır. Kaeser Kompresör filtrelerine linkten https://www.kaeser.com/int-en/products/air-treatment-and-condensate-technology/compressed-air-filters-and-activated-carbon-adsorbers/compressed-air-filters ulaşabilirsiniz. ISO 8573-1(2010) basınçlı hava kalitesi yönetmeliğine linkten https://d15gaovuyz6h3b.cloudfront.net/asset/204664918567/document_a2biip4ep90ov1a9qcc2d09v2q?content-disposition=inline ulaşabilirsiniz.


● Basınçlı hava ihtiyacımı nasıl belirleyebilirim? Kompresör almak istediğimde size nasıl ulaşabilirim?
Basınçlı hava ihtiyacınızı belirlerken, mevcutta çalışan bir kompresör istasyonuna sahipseniz, gerekli basınçlı hava ölçümleri Topkapı Endüstri ve yetkili bölge bayilerimizin basınçlı hava uzmanları tarafından yapılarak ihtiyacınız olan hava debisini ve basıncını belirleyebilirsiniz. Eğer ki yeni bir yatırım yapıyorsanız, üretimde kullanacağınız makinelerin üretici firmalarından teknik verilerini talep ederek, gerekli basınç ve debi ihtiyacını öğrenebilirsiniz. Topkapı Endüstri ve yetkili bölge bayilerimizin proje ve satış mühendisleri ile görüşmeleriniz neticesinde optimum kompresör modelini belirleyebilirsiniz. Kaeser Kompresör basınçlı hava ölçümlerimiz ADA (Air Demand Analysis) cihazlarımız ile yapılmaktadır. Basınçlı hava tüketim ölçümlerimize ait bilgiye https://www.kaeser.com/int-en/services/analysis-and-advice/air-demand-analysis-ada linkten ulaşabilirsiniz. Basınçlı hava istasyonunuz için gerekli olabilecek kompresör, kurutucu, filtre, hava tankı, otomatik su tahliyesi, master kumanda gibi tüm basınçlı hava ekipmanları için “0212 534 04 10” numaralı telefon numaramızdan veya “info@topkapigroup.com.tr” mail adresimizden bizlere ulaşabilirsiniz.

● Sizi neden tercih edelim?
1919 Yılında kurulan %100 Alman KAESER kompresörleri olarak “Daha Fazla Hava, Daha Az Enerji” sloganıyla 100 yılı aşkın süredir basınçlı hava sektörüne hizmet veriyoruz. 1985 yılında kurulan ve 35 yılı aşkın süredir tüm Türkiye’ye basınçlı hava hizmeti sağlayan Topkapı Endüstri olarak basınçlı hava uzmanlarımız ile amacımız hiçbir zaman sadece vidalı kompresör satmak değil, basınçlı hava sistemlerinde çözüm partneri olmak, basınçlı hava mühendisliği bilgilerimizi kullanarak sizleri enerji verimliliği yüksek basınçlı hava çözümleriyle buluşturmaktır. Alman Kaeser Kompresörleri malzeme ömrü ve enerji verimliliği yüksek ürünleri sayesinde işletmenize büyük avantajlar sağlayacaktır. Alman Kaeser kompresörlerinin tarihçesine ve yıllar içinde yapmış olduğu yeniliklere linkten https://www.kaeser.com/int-en/company/about-us/history ulaşabilirsiniz.

● Basınçlı hava kurutucusu seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Basınçlı hava kurutucusu seçimi yapılırken sistemdeki havanın içerisinde bulunan nem miktarı büyük öneme sahiptir. Basınçlı hava kurutucusu seçilirken, öncelikle ISO 8573-1(2010) basınçlı hava kalitesi yönetmeliğine göre son kullanım noktasında gerekli olan su kalitesi sınıfına göre seçilecek kurutucu tipi(kimyasal /gazlı) belirlenmelidir. Basınçlı hava kurutucu tipi belirlendikten sonra kurutucu üzerinden geçecek olan hava debisi, çalışma basıncı, ortam sıcaklığı ve kurutucu giriş sıcaklığı değerleri dikkate alınmalıdır. Bu değerler dikkate alındıktan sonra her kurutucu için düzeltme faktörü katsayısı hesaplanmalı ve gerekli olan kurutucu modeli belirlenmelidir. Ayrıca basınçlı hava kurutucusunun üzerinden geçen yüke göre enerji değerlerini kısma özelliğine sahip olması ve Küresel Isınma Potansiyeli (GWP Global Warming Potential) düşük olan R 513-A gazına sahip olması işletmenizin verimliliği için önemli olacaktır. Kaeser kurutucularına https://www.kaeser.com/int-en/products/air-treatment-and-condensate-technology/dryers linkten ulaşabilirsiniz.

● Vidalı kompresörlerimi gereğinden fazla yüksek basınçta çalıştırmak bana avantaj sağlar mı?
Vidalı kompresörlerinizi gereğinden fazla yüksek basınçta çalıştırmak enerji kaybına sebep olduğu için sisteminiz için avantaj sağlamayacaktır. Örneğin ihtiyaç olmadığı halde vidalı kompresörlerinizi 1 bar yüksek basınçta çalıştırmak sisteminizin yaklaşık % 6 daha fazla elektrik harcamasına neden olacaktır.

● Kredi kartı ile ödeme mümkün mü?
Kompresör modeli ve proje bütçesine göre kredi kartı ile ödeme mümkün olmaktadır.

● Vidalı kompresör fiyat bilgisini nasıl öğrenebilirim?
Öncelikle basınçlı hava ihtiyacınızı mühendislerimizin sahanızda yapacağı ziyaret ile birlikte karşılıklı mutabık kalarak belirliyoruz. Ardından tüketiminize veya yapacağınız yeni yatırımınıza göre en verimli ve ilk yatırımı maliyeti en uygun konfigürasyonları belirleyerek teklif ve fiyatlandırma sürecine geçiyoruz. Bir yatırım ekipmanı olan ve işletmelerde uzun yıllar kullanılması planlanan vidalı kompresörlerin doğru seçilmesinin en az fiyatı kadar önemli olduğuna inanıyoruz. Bu aşamaların hızlıca tamamlanması ile şirket merkezimizden sizlere kapsamlı tekliflerimizi iletiyoruz. Detaylı bilgi için Topkapı Endüstri merkez ofisimizle “0-212-5340410” numaralı telefondan ve “info@topkapigroup.com.tr” mail adresinden iletişime geçebilirsiniz.

● İkame makine sağlıyor musunuz?
Topkapı Endüstri ve yetkili bölge bayilerimiz olarak stoklarımızda boşta bulunan yedek vidalı kompresörler veya 2.el kiralık vidalı kompresörlerimiz ile müşterilerimizin acil ihtiyaçlarının karşılanması konusunda destek oluyoruz.

● Vidalı kompresörüm yeterli basıncı sağlayamıyor. Daha yüksek basınçlı vidalı kompresör mü almalıyım?
Vidalı kompresörünüzün yeterli basıncı sağlayamamasının birden fazla sebebi olabilir. Bu sebepler tamamen sizlerin işletmesinde ki bazı özel durumlara bağlı olabilir. Doğru kurulan bir basınçlı hava sisteminde ortaya çıkan basınç kayıpları hava şartlandırma ekipmanlarından ve basınçlı hava tesisatından kaynaklanmaktadır. Tecrübelerimize istinaden son kullanım noktasında gerekli olan basınç değerinin üzerine 1 bar basınç ekleyerek gerekli kompresör basıncını bulabiliriz. Eğer ki son tüketim noktasında kullanmanız gerekli olan basınca göre belirlenmiş bir vidalı kompresörünüz varsa ve vidalı kompresör basıncınız sisteminiz için yetersiz geliyorsa bu vidalı kompresörünüzün kapasitesinin yetersiz olduğunun göstergesi olabilir. Özellikle önceden yeterli gelen vidalı kompresör basıncı zamanla yetmiyorsa, kaçaklarınız artmış olabilir veya işletmenize basınçlı hava tüketimi olan yeni makineler eklenmiş olabilir. Bu sebeple kaçaklarınızı kontrol etmelisiniz. Üretim hattınıza yeni eklenen makineleriniz yoksa ve hava kaçaklarının sorun olmadığını düşünmüyorsanız, belirlenen basınçlı hava boru çapı yetersiz, basınçlı hava boru hattı tasarımınız yanlış olabilir. Tüm bunların ve daha fazlasının bir bütün olarak incelenip doğru bir çözüm sağlanması için Topkapı Endüstri ve yetkili bölge bayilerimizin basınçlı hava uzmanlarına danışabilirsiniz.

● Basınçlı hava sisteminde bulunan, yük-boş çalışan vidalı sabit kompresörler, invertörlü (sürücülü) vidalı kompresörlere göre daha fazla mı enerji harcarlar?
Basınçlı hava sisteminiz için yük-boş vidalı kompresör seçimi ve invertörlü vidalı kompresör seçimi tamamen basınçlı hava tüketim profilinize bağlı olmaktadır. Sabit bir vidalı kompresörün hava tüketim profiline göre invertörlü vidalı bir kompresöre göre daha az enerji harcadığı durumlar vardır. Bu sebeple sabit vidalı kompresörler her zaman daha fazla enerji harcamazlar, genelleme yapmak bu durum için yanlış olacaktır. Topkapı Endüstri ve yetkili bölge bayilerimizin basınçlı hava uzmanları tarafından yapılacak olan ADA (Air Demand Analysis) ölçümleri ve KESS (Kaeser Energy Saving System) simülasyon programında yapılacak analizler sonucu ideal olan vidalı kompresör tipi belirlenebilir. Yanlış seçilen her vidalı kompresör gereğinden fazla enerji tüketebilir. Enerji verimliliğini sağlamak için sabit (yük-boş) veya invertörlü (sürücülü) vidalı kompresör seçilmesinden ziyade hava tüketim profilinize göre optimum olan vidalı kompresör modelinin seçimine bağlıdır.

● Basınçlı havadan çıkan atık ısıyı nasıl değerlendirebiliriz?
Basınçlı havada ki enerjinin %96’sı atık ısı olarak ortaya çıkmaktadır. Atık ısı, vidalı kompresörlerin davlumbaz kanalları sayesinde mahal ısıtmada kullanılabilir. Ayrıca vidalı kompresörün sistemden çektiği paket gücünün %76’sı oranında enerji, plakalı eşanjörler vasıtasıyla suyu ısıtmak için kullanılabilir. Sıcak su ile idari bina ısıtmaları yapılıp, doğalgazdan tasarruf sağlanabilir. Bu sayede kompresörünüzden çıkan atık ısıyı değerlendirmiş ve boşa harcamamış olursunuz.

● Basınçlı hava istasyonunda bulunan vidalı kompresörlerinize uzaktan erişim ve denetim mümkün müdür?
Basınçlı hava istasyonunda bulunan Kaeser vidalı kompresörlerimizde bulunan akıllı kontrol modülü olan Kaeser Sigma Control 2 sayesinde uzaktan erişim ve denetim mümkündür. Bunu doğrudan kendi otomasyon sisteminize (SCADA) aktarmak istiyorsanız, Kaeser vidalı kompresöre uygun haberleşme protokollerini (Profibus, Modbus TCP, Ethernet) ekleyerek de yapabilirsiniz.

● Basınçlı havada enerji verimliliğini nasıl sağlıyorsunuz?
Basınçlı havada enerji verimliliği sağlanabilecek birçok detay vardır. İzantropik veriminin yüksek, spesifik gücün düşük Kaeser vidalı kompresörünün seçilmesi, basınçlı hava kaçakların giderilmesi, düşük enerji tüketimine ve düşük basınç kaybına sahip Kaeser hava şartlandırma ekipmanları (kurutucu/filtre/kondens atıcı vb.) seçilmesi, basınçlı hava tesisatının doğru planlanması, basınçlı hava istasyonunun doğru tasarımının yapılması basınçlı havada enerji verimliliği sağlayacaktır.

Kaeser vidalı kompresörlerinin avantajı özel olarak tasarlanmış Kaeser patentli Sigma Profil vida bloğu ve yüksek verimli elektrik motorları sayesinde maksimum hava debisini sağlarken aynı zamanda minimum enerji tüketimine sahip olmasıdır. Bu sayede Kaeser vidalı kompresörleri düşük spesifik gücüne sahiptir. Kaeser vidalı kompresörleri müşterilerine hem güvenilir bir hava kaynağı olur hem de enerji verimliliği sağlamaktadır.

● Satış sonrası hizmetleriniz nelerdir?
Satış sonrası hizmetlerimiz, basınçlı hava istasyonunuzun kurulumu öncesi kontrol, devreye alma, son kullanıcı eğitimleri, bakım sözleşmesi, planlı ve plansız bakım taleplerinin karşılanması, arıza ve problem çözme, yedek parça ve sarf malzeme tedariki konularından destek verilmesidir.

● Yeşil dünya, yeşil gelecek için çalışmalarınız var mıdır?
Kaeser kompresörleri hem Almanya’da hem de ABD’de yalnızca yeşil enerji kullanarak tüm yılın faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. Tüm Kaeser kompresörleri %100 yenilenebilir enerji ile üretilmekle kalmayıp, Almanya ve Amerika işletmeleri tüketimlerini yenilenebilir enerji ile karşılıyorlar. Alman Kaeser kompresörleri, felsefesi gereği yüksek enerji verimli ürünler üretirken, ürünlerin çevreye duyarlılığına da dikkat etmektedir. Her yıl karbon salınımını yaklaşık 7.400 ton azaltan Kaeser kompresörleri, yüksek verimli vida blokları, IE-5 verimlilik sınıfında elektrik motorları, IES-2 sınıfında sürücü sistemleri, enerji tasarrufu sağlayan SAM Master Kumandalar, R513A tip soğutucu gaz kullanımı ile yeşil dünyaya ve yeşil geleceğe katkı sağlamaktadır.

● Çevre kirliliği, atık yağ ve atıl ürün politikalarınız nelerdir?
Çevre kirliliğinin önüne geçmek için Alman Kaeser kompresörleri birçok detaya dikkat etmektedir. Kaeser kompresörleri uzun yıllardır ISO 14001 çevre yönetim sistemine uygun olarak çalışmalarını yürütmektedir.

● Mesai saatleri dışında da, 7/24 servis hizmeti alabilir miyim?
Evet. Topkapı Endüstri ve yetkili bölge bayilerimiz ihtiyaç ve talep doğrultusunda mesai saatleri dışında servis hizmeti vermektedir. Arıza ve/veya gerekli bakım türünün belirlenmesi, tercih edilen gün ve saatin belirlenmesi sonucunda servis organizasyonu yapılır.

● Bakım Sözleşmesi yapıyor musunuz?
Evet. Müşteri talep ve ihtiyaçlarına göre Standart, Parça Dahil, Yıllık ve Uzun Süreli olmak üzere farklı Bakım Sözleşmeleri sunuyoruz.

● Kompresörde kullanılan yağlara ait "Malzeme Güvenlik Bilgi Formu"'na nasıl ulaşırım?
Malzeme güvenlik bilgi formuna “www.kaeser.com” web sitesinden ulaşabilir, Topkapı Endüstri ve yetkili bölge bayilerimizin servis yetkililerinden ilgili formu talep edebilirsiniz.

● Gıda üretimine uygun yağınız var mı? Bu yağın "Helal" sertifikası bulunuyor mu?
Evet, ilgili sertifikaya “www.kaeser.com” web sitesinden ulaşabilir, servis yetkilisi arkadaşlarımızdan talep edebilirsiniz.

● Elektrostatik toz boya tesislerinde kullanıma uygun mu? Silikon free özelliğiniz var mı?
Evet, İhtiyaç halinde ana cihaz ve kullanılan tüm yedek parçalar için "silicon free" özelliğini seçmek mümkündür. Bu sayede elektrostatik toz boya tesisiniz atıl silikon buharından olumsuz etkilenmez.

● Basınçlı hava istasyonunda bulunan Kaeser vidalı kompresör, kurutucu, filtre ekipmanının garanti süresi devam ediyor mu? Nasıl öğrenebilirim?
Basınçlı hava istasyonunda bulunan Kaeser vidalı kompresör, kurutucu, filtre ekipmanlarının etiket bilgilerini Topkapı Endüstri servis merkezimize ileterek güncel durumu hakkında bilgi alabilirsiniz.

● Periyodik olarak değişimi gereken parçalara erişim kolay mı? Değişim işlemi basit mi?
Evet. Kaeser ürün tasarımı yaparken tüm bakım parçalarına erişimin kolay olması, gerekli bakımların ise rahat, basit ve hızlı bir şekilde yapılmasına önem vermektedir.

● Basınçlı hava hangi alanlarda kullanılır?
Basınçlı hava sistemleri, inşaat, mekanik onarım, yol bakımı, fabrika üretimi, üretim hatları başta olmak üzere, atık su arıtımı, cam, çimento, enerji, gıda, havacılık, yiyecek içecek, ilaç, kağıt, kimya, maden, metal, mobilya, otomotiv, plastik, tersane, sağlık, tekstil sanayi gibi birçok endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

● Servis manuellerine nasıl ulaşırım?
Servis manuelleri, Kaeser vidalı kompresörünüz ile birlikte devreye alma aşamasında basılmış kitapçık halinde teslim edilmektedir. İlgili servis manueline Kaeser vidalı kompresör iç ünitesi korumalı alanından ulaşabilirsiniz. Kompresörünüze ait servis manuelinin elektronik bir kopyasını talep etmek için Kaeser Türkiye distribütörü Topkapı Endüstri web sitesi iletişim formundan, Kaeser Kompresör model ve seri numarası ile birlikte talepte bulunabilirsiniz.

● Ürün teknik bilgilerine nasıl ulaşabilirim?
Kaeser Kompresörleri ürün teknik bilgilerine, Kaeser Türkiye distribütörü Topkapı Endüstri web sitesi ürünler başlığı altında bulunan basınçlı hava sistemleri başlığı altındaki ürün gruplarına ait broşürlerden ulaşabilirsiniz. Size özel basınçlı hava sistemleri çözümleri için web sitesi iletişim formundan teknik destek talebinde bulunabilirsiniz.

● Basınçlı havada enerji tasarrufu nasıl sağlanır?
Basınçlı havada enerji tasarrufu sağlanırken öncellikle basınçlı hava istasyonunuzda bulunan temel ekipmanların seçimine dikkat edilmelidir. Basınçlı hava istasyonunu oluşturan temel ekipmanlar kompresörler, kurutucular, filtreler ve hava tanklarıdır. Öncelikle bu temel ekipmanlar işletmenizin tüketim profiline göre ideal olarak seçilmelidir. Gereğinden fazla büyük seçilecek vidalı kompresör ve diğer ekipmanlar fazladan enerji maliyeti oluşturacaktır. Ayrıca talep edilen basınçlı hava kalitesine göre gerekli olan şartlandırma ekipmanları seçilmelidir. Gereğinden fazla kullanılan her ekipman ekstra basınç kaybına sebep olur. 1 bar basınç kaybı %6 enerji maliyetine sebep olacaktır. Kompresör istasyonunun çalışma basıncını optimize etmek hem de tüketim profiline göre en ideal kompresör seçimini yapmak için Endüstri 4.0 ‘a uyumlu master kumanda sistemleri kullanılmalıdır. Kompresörlerin motor verimlilik sınıfları IE4/IE5 olmalı, kurutucularda kendi üzerinden geçen yüke göre enerji kısması yapabilmelidir. Vidalı kompresörlerde kullanılabilecek olan ısı eşanjörleri ile de ısı geri kazanımı yapılıp, enerji verimliliği arttırılabilir.

● İhtiyacım olan basınçlı hava miktarını bilmiyorum. Ne yapmam gerekir?
Öncelikle mevcut çalışan vidalı kompresör istasyonunuzda hava tüketim ölçümleri yapılabilir. ADA (Air Demand Analyzer) cihazlarımız ile kompresörlerinizin bir haftalık debi ve basınç verilerini kaydettikten sonra, basınçlı hava uzmanlarımız işletmenizin tüketim profiline göre en ideal olan vidalı kompresörleri, KESS (Kaeser Energy Saving System) programında enerji kıyaslamalarıyla birlikte belirleyebilir.  Tamamen yeni bir yatırım yapıyorsanız, son kullanım noktasındaki cihazlarınızın teknik verilerinden hava tüketim değerlerine ve istenen basınç değerlerine bakmak gerekiyor. Tüm cihazlarınız için gerekli olan hava tüketim değerleri toplanmalı ve istenen basınca göre ideal vidalı kompresörler seçilmelidir. Kompresör kapasitelerine ve istenen hava kalitesine göre de basınçlı hava istasyonu için gerekli diğer şartlandırma ekipmanları belirlenmelidir.

● Ürünleriniz Endüstri 4.0 uyumlu mu?
Evet, tüm ürünlerimiz Endüstri 4.0’ a uyumludur. Kaeser kompresörleri olarak basınçlı hava istasyonunda Endüstri 4.0 uygulamalarının kullanılmasında sektörümüzde ilk akla gelen markayız. Endüstri 4.0‘ a uyumlu SAM kumandamız için detaylara linkten https://www.kaeser.com/inten/products/controller/compressed-air-management-system ulaşabilirsiniz.

● Yağsız vidalı kompresörünüz var mı?
Evet, yağsız vidalı kompresörlerimiz vardır. Kaeser kompresör olarak yağsız vidalı kompresörlerimize linkten https://www.kaeser.com/int-en/products/rotary-screw-compressors/oil-free-compression-rotary-screw-compressors ulaşabilirsiniz.

● Basınçlı hava boru çapım ne olmalıdır?
Basınçlı hava boru çapı hesabında hattan geçecek olan hava miktarı, basınç bilgisi, hat uzunluğu önemli kriterlerdir. İşletmenizde basınçlı hava hattı dizaynına karar verirken gereğinden uzun hatların, dirseklerin basınç kaybına yol açtığını ve olabildiğince bu basınç kaybının minimize edilerek planlanmasını öneriyoruz.
Boru çapı hesabı için KAESER’ in herkesin kullanımına açık ‘toolbox’ sisteminden faydalanabilir, daha fazla bilgi ve teknik destek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kaeser toolbox sistemine linkten https://www.kaeser.com/int-en/services/know-how/calculator ulaşabilirsiniz.

● Basınçlı hava istasyonumda kaçaklar nasıl önlenir? Kaçakların önlenmesi için tavsiyeleriniz nelerdir?
Basınçlı havada istasyonunda kaçak tespitleri için özel olarak tasarlanan ultrasonik cihazlardan yardım alarak, üretimi durdurmadan kaçak tespiti yapmak mümkündür. Kaçaklar kendini tekrarlayan süreçler olduğundan dolayı, kaçak tespitini bir kez yaptırmak yerine belirli periyodlarda tekrarlanmasını ve takip edilmesini tavsiye ederiz. İşletmenizde yerinde ölçümler ile kaçak tespiti yapılması veya basınçlı hava kaçak tespit cihazı tedariki için Topkapı Endüstri şirket merkezimiz ile temasa geçiniz.

● Ürünlerinizi işletmemizdeki merkezi kontrol sistemlerine (DCS, Scada vb.) entegre edebilir miyim?
Kaeser kompresör ürünlerini uygun haberleşme protokolünü eklemek suretiyle kendi kontrol sisteminize adapte edebilirsiniz. Profibus, Profinet, Modbus gibi tüm haberleşme protokolleriyle uyum sağlanmaktadır. Detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz.

● Basınçlı hava istasyonundaki tüm cihazları (kompresör, kurutucu, filtre, kondens atıcı vs.) kontrol ve kumanda eden Master Kontrol Sisteminiz var mı?
Kaeser kompresörleri olarak basınçlı hava istasyonunda ki tüm vidalı kompresör, kurutucu, filtre, kondens atıcı cihazlarını kontrol edebilen Endüstri 4.0 uyumlu SAM 4.0 (Sigma Air Manager) kumandasına sahibiz. Ürün hakkında daha fazla bilgiye linkten https://www.kaeser.com/inten/products/controller/compressed-air-management-system ulaşabilirsiniz.

● Basınçlı hava hatlarımda neden su var, kurutucu kapasitem yeterli değil mi?
Basınçlı hava hatlarında su problemi yaşanmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Başlıca sebepler; doğru şartlandırma ekipmanlarının seçilmemesi, mevsimsel ortam şartlarının hesaba katılmayıp yanlış kurutucu seçiminin yapılması, boruların sıcaklık farkı değişimlerine karşı izolasyon malzemesiyle kaplanmaması olarak sıralanabilir. Basınçlı hava kurutucunuz yeterli değilse, ideal kurutucu kapasitesini bulmak için, kurutucu üzerinden geçen hava debisini, çalışma basıncını ve ortam sıcaklıklarını dikkate almalısınız. Bu değerler dikkate alındıktan sonra her kurutucu için teknik verilerinde bulunan düzeltme faktörü ile hesaplamalar yapılıp, uygun kurutucu modelini belirleyebilirsiniz. İstenen hava kalitesine ulaşmak için sadece kurutucu kullanılması yeterli gelmeyebilir. Basınçlı hava kurutucu sonrası ihtiyaç duyulan hava kalitesini sağlamak için hava şartlandırıcı ekipmanları kullanmanızı da tavsiye etmekteyiz. Ayrıca, uzun mesafeli basınçlı hava hatlarında, yoğuşma sebebiyle ortaya çıkan kondens, tahliye cihazları ile drenaj edilmelidir. 

● İdeal basınçlı hava istasyonu nasıldır? Nelere dikkat edilmesi gerekmektedir?
İdeal bir basınçlı hava istasyonu, aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:

Enerji verimliliği: Basınçlı hava ekipmanları enerji verimliliği yüksek performanslı olarak seçilmelidir. Vidalı kompresörler IE4/IE5 verimlilik sınıfında, kurutucular üzerinden geçen yüke göre enerjisini kısabilen, filtreler ve diğer yardımcı ekipmanlarda düşük basınç kayıplarına sahip, yüksek verimlilik ve uzun ömür için uygun şekilde tasarlanmış olmalıdır.

Güvenilirlik: İdeal bir basınçlı hava istasyonu, minimum arıza süresiyle işletmelerin kesintisiz çalışmasını sağlamalıdır.

Dijitalizasyon: İdeal bir basınçlı hava istasyonu, enerji tasarrufu sağlayan akıllı Endüstri 4.0’a uygun bir master kontrol sistemi ile donatılmalıdır. Bu sayede kompresör istasyonu uzaktan izlenebilir, bakım ve arıza süreçleri takip edilebilir, eş yaşlandırma sağlanabilir, gelecek vizyonu için geçmişe dönük tüketim raporları alınabilir ve acil / öneli durumlarda hızlı aksiyon alınmasına imkan verir. Kaeser SAM 4.0 ile donatılmış basınçlı hava istasyonlarında, sistem içinde o anlık tüketimi karşılayacak en uygun ve en verimli kompresörlerin devreye girmesi sağlanarak sistemin sürekli en verimli noktada çalışması sağlanır. 

Düşük ses seviyesi: İdeal bir basınçlı hava istasyonu, düşük gürültü seviyesiyle çevresel faktörleri minimum düzeyde etkilemelidir.

İdeal Yerleşim Planı: İdeal basınçlı hava istasyonu planlanırken toz/kir gibi partikülerden etkilenmeyecek şekilde, temiz hava girişine müsait, ideal ortam sıcaklıklarının sağlanabileceği bir konumda olmasına özen gösterilmelidir.
Çevre dostu: Basınçlı hava istasyonu, çevre dostu malzemelerden yapılmış olmalıdır. Örneğin kurutucularda R 513-A gazı gibi Küresel Isınma Potansiyeli (GWP Global Warming Potential) düşük, çevre dostu ekipmanlar tercih edilmelidir.

Bu özelliklere sahip bir basınçlı hava istasyonu, işletmelerin üretkenliğini artırmak, maliyetlerini düşürmek ve çevreye daha az zarar vermek için ideal bir seçenektir.

● Basınçlı hava sisteminde borulamanın önemi ve uygulama şekli nasıl olmalıdır? 
Basınçlı hava sistemlerinin verimli ve güvenilir bir şekilde çalışabilmesi için uygun borulama tasarımı çok önemlidir. Doğru boyutta ve malzemede borular kullanarak, basınç kaybı minimum düzeyde tutulabilir. Bu, sistemin enerji verimliliğini artırır ve işletme maliyetlerini azaltır. Doğru boru boyutlandırması için Kaeser toolbox linki https://www.kaeser.com/int-en/services/know-how/calculator/pressure-drop kullanılabilir. Uygun borulama malzemeleri ve tasarımı, sistemin güvenliği için çok önemlidir. Yanlış malzeme veya tasarım, hava kaçağına, patlamalara ve diğer güvenlik sorunlarına neden olabilir. İyi tasarlanmış bir borulama sisteminde, hava kaçağı ihtimali azalır. Ayrıca doğru borulama tasarımı, sistemin bakımını kolaylaştırabilir. Boruların uygun bir şekilde yerleştirilmesi, erişimi kolaylaştırır ve bakım süresini azaltmaktadır.

Basınçlı hava tesisatı planlanırken hava besleme hatları, cihazlara hattın üstünden branşman alınarak bağlanmalıdır. Bu sayede ana hatta meydana gelebilecek kondens birikmesinin, cihazlarınıza taşınmasını engellemiş olacaksınız. Bir diğer önemli unsur basınçlı hava borulama hattının açılı olmasıdır. Sıcaklık değişimlerinde ve uzun mesafelerde basınçlı hava boru hattının uzunluğu kondens oluşumuna sebebiyet verebilir. Bizler basınçlı hava boru hatlarınızın %o 2 eğimli olmasını tavsiye etmekteyiz. Basınç kayıplarının düşük tutulabilmesi için hattın ring olarak tasarlanmasını ve mümkünse (ani dönüşlü) dirsek kullanımından kaçınılması gerekmektedir.

Vidalı kompresörler, basınçlı hava kurutucusu, basınçlı hava tankı arası borulamanın siyah boru yerine esnek galvaniz veya mümkünse paslanmaz çelik olması basınçlı hava şartlandırma ekipmanlarının daha uzun ömürlü olması açısından önem teşkil etmektedir. Boru çapının küçük seçilmesi yatırım maliyetini düşürür fakat sistemdeki basınç kaybı boru çapı küçüldükçe artmaktadır. Bu sebeple de basınçlı hava sisteminin operasyon maliyetleri yükselmektedir. Sonuç olarak, başlangıçta boru çapını küçük seçerek yapılacak maliyet avantajı kısa bir süre sonra basınç kayıplarından dolayı işletme için dezavantaja dönüşecektir. Bu sebeple önerimiz hava kapasitesi, çalışma basıncı ve metrajlara göre uygun boru çapının Topkapı Endüstri veya yetkili bölge bayilerimizin basınçlı hava uzmanları tarafından belirlenmesidir.
Topkapı Endüstri Malları Ticaret A.Ş © 2023 Tüm Hakları Saklıdır.